Jak poprawnie przekazać media przy zmianie właściciela? Potrzebny protokół!
Cześć!
Mam pytanie związane z przekazaniem mediów, zwłaszcza prądu, przy zmianie właściciela nieruchomości. Wiem, że konieczne jest sporządzenie protokołu zdawczo-odbiorczego, ale nie do końca wiem, jak to wszystko poprawnie załatwić, żeby nie narobić sobie problemów z rachunkami czy odczytami licznika. Natknąłem się na artykuł, który całkiem przejrzyście tłumaczy, jak wygląda taki proces krok po kroku, szczególnie na przykładzie procedur E.ON: http://eurobudownictwo.pl/jak-wyglada-p ... odbiorczy/.
Dowiedziałem się, że kluczowe jest spisanie dokładnego stanu liczników w dniu przekazania, co pozwala uniknąć sporów o ewentualne zaległości. Protokół powinien zawierać datę, dokładne wskazania licznika oraz podpisy obu stron – obecnego i przyszłego właściciela lub najemcy. To ważne, żeby każde medium, od prądu po gaz i wodę, było rozliczone według faktycznego zużycia w dniu zmiany użytkownika.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w takiej procedurze? Może są jakieś aspekty, o których warto pamiętać, aby uniknąć problemów? Czy dostawcy energii pomagają w tej kwestii, czy wszystko jest na głowie właścicieli? Będę wdzięczny za wszelkie rady – szczególnie te z praktyki!
Jak poprawnie przekazać media przy zmianie właściciela?
Szukasz porady lub opinii na dany temat? Dołącz do nas i znajdź odpowiedź na wszystkie interesujące Cię pytania.